UTTALE VERDEN – Galleri N. Bergslien 21.06.–20.08. 2017

 

 


 

 

Denne utstillingen er resultatet av et arbeid som begynte vårvinteren 2017, da jeg i to perioder bodde og arbeidet i Bergslikorene i Eidfjord. Min plan for utstillingen, den som nå har blitt Uttale verden, var å tilbringe tid på stedet, i huset, for siden å se hva som ville skje. Resultatet er malerier og dikt som har det til felles at de kom til i løpet og i etterkant av dette oppholdet. I noen tilfeller er forbindelsen til stedet tydelig, i andre har arbeidet beveget seg i en annen retning.

Uttale verden gjenspeiler erfaringen av å være alene i et fremmed hus, som har sin egen historie, sin egen rytme og sine egne lyder. Man blir plutselig oppmerksom på omgivelsene og på sin egen fysiske tilstedeværelse i dem. Særlig diktene begynte som rene sansefornemmelser. På ett plan handler både bildene og tekstene om det å formulere – at ved å ytre noe bringe det til klarhet. Dette er også en sentral tanke i arbeidet mitt generelt. For å sammenligne det med noe kan jeg nevne ordet ”skredvifte”. Det er et uttrykk som jeg ikke var kjent med tidligere, men etter å ha blitt bevisst på det kunne jeg plutselig se skredvifter; et fenomen som jeg må ha observert mange ganger tidligere men da ikke kunnet skjelne. Og kanskje er det fordi arbeidet med tekstene og bildene til denne utstillingen har vært en simultan prosess, som jeg har opplevd en nærhet mellom det å avbilde og det å skrive, selv om handlingene i seg har vært de motsatte: maleriene har vokst frem lag etter lag, mens diktene er skåret frem.

Utstillingen Uttale verden består av malerier, der flertallet på en helt konkret måte har hatt huset Bergslikorene som utgangspunkt. De er laget i tynne, laserende lag med oljemaling, der det hvite lerretet skinner igjennom og på den måten gjør fargene klare, lysende. Som en del av utstillingen inngår også et teksthefte med samme tittel. Det inneholder dikt skrevet i løpet av oppholdet i Eidfjord.


Uttale verden
Uttale verden. Installation view.
Uttale verden
Uttale verden. Installation view.
Oppstigning
Oppstigning. 2017. Oil on canvas. 100×70 cm.
Nedstigning
Nedstigning. 2017. Oil on canvas. 100×70 cm.
En ny virkelighet. 2017. Oil on canvas. 100×70 cm.
Det regner
Det regner. 2017. Oil on canvas. 90×105 cm. *
Forskjellige hus leder til forskjellige drømmer
Vinduet. 2017. Oil on canvas. 80×60 cm.
Lukten av vann
Lukten av vann. 2017. Oil on canvas. 70×100 cm. *
Bien
Bien. 2017. Oil on canvas. 100×70 cm.
Kaste skygge
Kaste skygge. 2017. Oil on canvas. 105×90 cm. *
Kaste skygge. Detail.
Kaste skygge. Detail.
Ditt umulige ansikt. 2017. Oil on canvas. 60×80 cm. *
Uttale verden
Uttale verden. 2017. Artist’s book.
Uttale verden
Uttale verden.
Uttale verden
Uttale verden.
Uttale verden
Uttale verden.